PROSVJED LIJEČNIKA 18. OŽUJKA NA MARKOVU TRGU U ZAGREBU

Zajedno s Hrvatskim liječničkim sindikatom, Hrvatskom liječničkom komorom, Koordinacijom hrvatske obiteljske medicine i Inicijativom mladih liječnika 18. ožujka na Markovu trgu u Zagrebu organiziramo prosvjed liječnika “Za spas hrvatskog zdravstva”.
Pozivamo sve kolegice i kolege, kao i građane da nam se pridruže.
Razlog prosvjeda je što Ministarstvo i Vlada, osim priznavanja reprezentativnosti HLS-u, nisu ispunili dogovoreno na sastanku u kolovozu prošle godine, a nisu niti dali informacije do kada planiraju ispuniti dogovoreno.
Zahtjevi liječnika su:
–  izjednačavanje koeficijenata složenosti poslova specijalista s užim specijalistima, liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s bolničkim liječnicima kao i uvećanje koeficijenata specijalizantima za najmanje 10 %
– donošenje Zakona o radnopravnom statusu liječnika do kraja proljetnog zasjedanja Sabora
– usklađivanje rada liječnika na svim razinama zdravstvene zaštite s vremensko-kadrovskim normativima
– ukidanje postojećih “robovlasničkih” ugovora za liječnike specijalizante.

2023-03-19T01:08:38+01:0013/02/2023|

97 % liječnika nezadovoljno

3/4 LIJEČNIKA SPREMNO NA PROSVJED, A GOTOVO 2/3 NA ŠTRAJK

 

Rezultati  ankete, koju je pet krovnih liječničkih organizacija uputilo na više od 14 tisuća hrvatskih liječnika, nedvojbeno su pokazali golemo nezadovoljstvo liječnika. Skoro svi liječnici (97 %) nezadovoljni su svojim radnopravnim statusom, a njih 94 % podržava jednu ili više prosvjednih aktivnosti. Od ponuđenih aktivnosti daleko najviše liječnika (73 %) odabralo je javni prosvjed. Odluku koju će aktivnost pokrenuti HLK, HLS, HUBOL, KoHOM i Inicijativa mladih liječnika usuglasit će do kraja tjedna, nakon što o tome odluče vodstva svake od tih krovnih organizacija.
Da je liječnicima dosta praznih obećanja, vječne kupovine vremena, odgađanja nužnih promjena i PR predstava jasno pokazuje podatak da je 61 % liječnika spremno na štrajk.

Visok odaziv (41 %[1]) na anketu koju su proveli HLK, HLS, HUBOL, KoHOM i Inicijativa mladih liječnika daje snažan legitimitet ovim zabrinjavajućim brojkama. Svi liječnici (98 %) podržavaju donošenje Zakona o radnopravnom statusu liječnika, a iznimno je visoka (92 %) i podrška žurnom izjednačavanju/podizanju koeficijenata za plaće tri skupine liječnika. Čak 23% anketiranih liječnika ima tzv. „robovlasničke“ ugovore s obvezom vraćanja bruto iznosa plaće, a njihovo ukidanje podržava 93 % liječnika.

Duboka ogorčenost liječnika rezultat je preopterećenosti i loših radnih uvjeta, neučinkovitog upravljanja u zdravstvu, devastacije primarne zdravstvene zaštite, nepostojeće reforme zdravstva i kontinuiranog ignoriranja liječničkih zahtjeva od strane Ministarstva zdravstva i Vlade. Ministarstvo, osim reprezentativnosti liječničkog sindikata, nije ispunilo ništa od obećanja danih na sastanku prošlog ljeta.

Bez liječnika, temeljnih nositelja zdravstvene djelatnosti, zdravstveni sustav ne postoji. Odgovorni u zdravstvenoj administraciji i Vladi, koji problem masovnog nezadovoljstva i loših radnih uvjeta liječnika guraju pod tepih, štete javnom zdravstvenom sustavu i pacijentima. Put kojim su krenuli vodi u urušavanje javnog zdravstva i nedostupnost zdravstvene usluge našim građanima.
Podsjetimo, HLK, HLS, HUBOL, KoHOM i Inicijativa mladih liječnika od resornog ministarstva i Vlade traže žurno ispunjavanje sljedećih zahtjeva:

  • izjednačavanje koeficijenata složenosti poslova specijalista s užim specijalistima, liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s bolničkim liječnicima kao i uvećanje koeficijenata specijalizantima za najmanje 10%
  • donošenje Zakona o radnopravnom statusu liječnika do kraja proljetnog zasjedanja Sabora
  • usklađivanje rada liječnika na svim razinama zdravstvene zaštite s vremensko-kadrovskim normativima
  • ukidanje postojećih “robovlasničkih” ugovora za specijalizacije liječnika.

[1] Odgovore je u anketi dalo više od 5700 liječnika.

2023-02-09T11:48:57+01:0009/02/2023|

Priopćenje za javnost osam stručnih biomedicinskih društava i HUBOL-a

Doktorima je dosta zastrašivanja i linča

Duboko smo zabrinuti sustavnom difamacijom i pozivima na linč koje poduzetnik Nenad Bakić i skupina okupljena na njegovoj Facebook stranici provode protiv brojnih liječnika i znanstvenika koji su tijekom COVID pandemije bili uključeni u javnu komunikaciju i prenosili konsenzus struke i smjernice zdravstvenih ustanova pri kojima djeluju.

Huškanjem javnosti da je struka kriva da su epidemijske mjere oštetile građane RH, doveli su do atmosfere linča, ali i straha. Liječnici izbjegavaju davati izjave za medije o COVID-u, kako ne bi postali meta napada na osobnu čast i profesionalni ugled. Ako se stručnjaci moraju plašiti nastupa u javnosti, onda će medijski prostor prelaziti u ruke osoba koje ne razumiju medicinu, epidemiologiju, imunologiju ili virologiju i koje ne snose odgovornost za javno zdravstvo i rad s pacijentima.

U doba kriza javnosti trebaju kvalitetne smjernice zasnovane na najboljim dostupnim informacijama. Kao strukovna društva iz područja medicine i biomedicinskih znanosti možemo procijeniti kvalitetu informacija u javnom prostoru. Tim više smo zgroženi da osobe koje su konzistentno davale najkvalitetnije informacije  najjače napada osoba koja nije studirala medicinu niti neko srodno područje, ali se neutemeljeno predstavlja kao stručnjak za epidemiologiju i cjepiva za djecu.

Komunikacija Nenada Bakića je pogrešna i u formi i u sadržaju. U sadržaju, jer je manipulativno i selektivno prezentirao samo one podatke koji su odgovarali njegovim unaprijed formiranim zaključcima, a prešućivao one koji mu nisu išli u prilog. U formi, jer je stručnjake koji su prezentirali balansirane zaključke koji su se kosili s njegovim idejama napadao na vrlo osoban način, nazivao klaunovima, lažljivcima ili uhljebima te prezentirao kao krivce za negativne posljedice pandemije, čime je huškao javnost protiv istih. Nismo protiv javne polemike i razmjene ideja, ali huškanje i manipulacije nisu dio konstruktivne komunikacije.

U ime stotina naših članova, stojimo uz kolege koji su davali znanstveno utemeljene izjave, a  žrtve su ovih napada te pozdravljamo inicijativu Hrvatske liječničke komore da ih se zaštiti. Pozivamo sve one koji su do sada poklonili povjerenje Nenadu Bakiću da se od njega distanciraju, jer njegove aktivnosti škode povjerenju u struku, u javnozdravstvene institucije i u njihove djelatnike. Čineći tu štetu, gotovo nepopravljivo se narušava i dobrobit javnom zdravlju Republike Hrvatske te njen ustroj.

 

Hrvatsko epidemiološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora

Hrvatsko pedijatrijsko društvo Hrvatskog liječničkog zbora

Hrvatsko društvo za infektivne bolesti Hrvatskog liječničkog zbora

Hrvatsko društvo za školsku i sveučilišnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora

Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju Hrvatskog liječničkog zbora

Hrvatsko društvo za zdravstvenu ekologiju Hrvatskog liječničkog zbora

Hrvatska udruga bolničkih liječnika

Hrvatsko imunološko društvo

Hrvatsko društvo za kliničku farmakologiju i terapiju

2023-01-23T14:58:51+01:0023/01/2023|

BAKIĆ I LAUC POKRENULI HAJKU MRŽNJE NA LIJEČNIKE I ZNANSTVENIKE

Šutnja institucija o govoru mržnje loša za hrvatsko društvo

Govor mržnje

 

Hrvatska udruga bolničkih liječnika smatra kako su profesor Gordan Lauc i poduzetnik Nenad Bakić svojim antiznanstvenim, nestručnim izjavama i pogrešnim, manipulativnim tumačenjima medicinskih problema vjerojatno naštetili zdravlju hrvatskih građana i značajno, u protekle tri godine, pridonijeli urušavanju njihovog povjerenja u zdravstvo, medicinu i znanost. Kroz hiperprodukciju Facebook objava i medijskih istupa Lauc i Bakić sustavno su podjarivali postojeće strahove kod građana, zlonamjerno minimizirali opasnost od COVID-19 i huškali građane na liječnike i znanstvenike. Ovi heroji teoretičara zavjera i zadrtih antivaksera su bildali Facebook lajkove, bešćutno pri tome doprinoseći većoj ugroženosti zdravlja i života naših sugrađana.

Hrvatska ima tragičnu stopu smrtnosti od koronavirusa, treću najveću u Europskoj uniji, poslije Bugarske i Mađarske[1], a po cijepljenosti je među pet najlošijih država. Razlozi ovako visoke smrtnosti su niska razina cijepljenosti stanovništva, loše upravljanje epidemiološkim mjerama od strane vlasti i ponašanje dijela stanovništva koji se nedosljedno ili nepotpuno pridržavao mjera.  Svojim kontinuiranim javnim istupima Lauc i Bakić poticali su otpor spram epidemioloških mjera, odgovarali građane od cijepljenja i utjecali na odluke vlasti u upravljanju epidemijom. Ova dvojica antivakserskih gurua su tako, nažalost, vjerojatno pridonijela visokoj smrtnosti od COVID-19 u Hrvatskoj.

Lauc je nedavno, u sramotnom tekstu, usporedio epidemiološke mjere u pandemiji s holokaustom, a liječnike i znanstvenike s nacistima. HUBOL najoštrije osuđuje Laucovu Facebook objavu kojom je zloupotrebio težak povijesni zločin koji su nacisti počinili nad Židovima i pokazao nedostatak bilo kakvog poštovanja za žrtve tog genocida.

Bakić je, prema navodima Lauca, otvorio web stranice na kojima objavljuje fotografije, životopise i izjave liječnika i znanstvenika. Cilj njegovih aktivnosti je, čini se, pokretanje javnog linča liječnika i znanstvenika koji su, dok je on širio dezinformacije po Facebooku, dnevno liječili teško oboljele sugrađane ili svojim javnim djelovanjem zdravstveno prosvjećivali stanovništvo kako bi se smanjilo širenje pandemije i sačuvali ljudski životi. Rezultati njegovih aktivnosti su vidljivi u prostačkim i bijesnim komentarima na Facebooku, kao i u porukama nasilja i mržnje pojedinih antivaksera na medijskim portalima.

Gordan Lauc redoviti je profesor na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu. Stoga HUBOL poziva dekana i upravu tog fakulteta da se javno ograde od njegovih istupa i od hajke na liječnike koju i on potiče. Šutnja, u ovakvoj situaciji, šalje lošu poruku kako institucija ne vidi problem u nehumanim stavovima svojeg redovitog profesora i zaposlenika. HUBOL istu poruku upućuje i ravnateljima zdravstvenih ustanova u kojima su zaposleni liječnici na koje su Lauc i Bakić pokrenuli kampanju bijesa.  Šutnja institucija huškačima šalje signal da nesmetano nastave s hajkom. HUBOL poziva ravnatelje bolnica, domova zdravlja, HZJZ-a te županijskih zavoda za javno zdravstvo da javno istupe i zaštite liječnike – svoje zaposlenike.
Ministar Beroš također ima odgovornost progovoriti o verbalnom nasilju i prijetnjama fizičkim nasiljem kojemu su, kao posljedica javnog djelovanja Bakića i Lauca, izloženi liječnici. Šutnja institucija o govoru mržnje potkopava stabilnost našeg društva.

Lauc i Bakić već tri godine siju antiznanstvene laži i kaos i potiču bijes kod građana.  Govor mržnje koji šire spram liječnika i znanstvenika te hajka na koju potiču antivaksere, očekivano su proizveli bujicu verbalnog nasilja usmjerenu na liječnike kao i hrpu poruka s prijetnjama fizičkim nasiljem i smrću. HUBOL savjetuje svim kolegicama i kolegama liječnicima da prijetnje nasiljem, od anonimnih ili imenovanih osoba, shvate vrlo ozbiljno i prijave MUP-u. Mnogi liječnici su već podnijeli kaznene prijave protiv počinitelja takvih djela.

Svako društvo ima narcisoidne pojedince, slobodne od trunke savjesti i društvene odgovornosti. Razlika između tolerantnih, stabilnih i modernih društava i nestabilnih društava, punih javno prisutne mržnje, je u tome kako se spram govora mržnje odnose institucije tog društva.

Izvršni odbor

[1] Prema podacima portala Ourworld in data u Hrvatskoj je od COVID-19 umrlo 4.396 stanovnika/milijun dok je EU prosjek 2.659 preminulih/milijun (https://ourworldindata.org/covid-deaths)

2023-01-19T19:18:38+01:0019/01/2023|

Beroševa reforma je fake reforma

Beroševa reforma je fake reforma

Javna retorika ministra i različitih dužnosnika Ministarstva zdravstva već danima je puna uobičajenih fraza poput pacijenta u središtu sustava, održivog zdravstvenog sustava, promjene paradigme, jačanja zdravstva i fokusa na kvalitetu. Sve su to lijepe riječi kojih su se liječnici podjednako naslušali od svih jedanaestero političara koji su sjedili na stolcu ministra zdravstva u proteklih trideset godina, kao što su se nagledali i brojnih izmjena i dopuna zakona i raznoraznih pravilnika. Rezultat svih tih fraza o reformama i svih tih zakona je sve teža dostupnost zdravstvene zaštite građanima, visok mortalitet kod najčešćih uzroka smrti poput malignih bolesti ili bolesti krvožilnog sustava, nefunkcionalno upravljanje i organizacija zdravstvenog sustava, iscrpljeni bolnički liječnici zbog ogromne prekovremene satnice, urušeno primarno zdravstvo i odlazak najboljih kadrova u inozemstvo, ističu iz HUBOL-a. Za sadašnje stanje zdravstvenog sustava odgovorne su sve bivše zdravstvene administracije, kao i ova sadašnja. Beroš, kao niti njegovi prethodnici, jednostavno nema političke hrabrosti predložiti stvarnu reformu zdravstva jer mu je jedini modus vivendi opstanak na ministarskom stolcu pod svaku cijenu te ne zamjeranje Premijeru. I ova je reforma, kao i prošle, tek fake reforma koja ocrtava svu nemoć i neznanje zdravstvene administracije, ističu u HUBOL-u.

Niti jedna od proteklih reformi nije uistinu bila reforma, niti jedna nije uključila politički, stručni i društveni konsenzus i sve su ostale tek rečenice pune dobrih i neostvarenih želja. Sudeći po javnim istupima ministra Beroša, i ova “reforma” je ista takva: prazan naramak lijepih želja, bez spremnosti na značajne, a nužne promjene sustava, tek buket praznih floskula, smatra HUBOL.

Liječnici od reforme tj. od donošenja dva nova zdravstvena zakona ne očekuju značajne pomake na bolje. Prijedlozi zakona pokazuju da ministar i njegovi pobočnici u ministarstvu ne znaju i ne mogu riješiti ključne probleme zdravstva, poput npr. kadrovskog urušavanja primarne zdravstvene zaštite. Umjesto, stvaranja uvjeta u kojima bi obiteljska medicina postala atraktivna specijalizacije, umjesto kadrovskog jačanja mreže PZZ-a, oni su naumili koristiti tek diplomirane, mlade liječnike kao svojevrsno carevo novo ruho. Njih 500-tinjak, koliko ih godišnje diplomira, dobit će obvezu da godinu dana rade u primarnom zdravstvu kako bi se prikrila dubina kadrovske devastacije te grane medicine. S druge strane, bolnički specijalisti, od kojih neki maksimalnu dozvoljenu prekovremenu godišnju satnicu odrade u par mjeseci, raspoređivat će se po domovima zdravlja. Manipulativna retorika kojom to Beroš opravdava objašnjavajući da su se liječnici besplatno školovali te da trebaju vratiti dug državi tj. sugrađanima, ne pripada u javni dijalog  već u birtijaško nadmudrivanje, zaključuju u HUBOL-u. U Hrvatskoj se građani za sva zanimanja školuju besplatno (ako se već koristi ta terminologija) i iznimno je diskriminirajuće samo liječnike prozivati zbog toga i od njih tražiti da zbog prava koje uživaju svi građani se žrtvuju za državu.

Desetljeća političke nebrige za hrvatsko zdravstvo sada bi trebali platiti liječnici kojima se nameće prisila jednogodišnjeg rada u PZZ-u (bez ikakve razrade tog modela) i još veće opterećenje prekovremenim satima. Nitko se ne treba čuditi kada nakon ove fake reforme broj liječnika koji odlaze iz Hrvatske nastavi ubrzano rasti, zaključuju u HUBOL-u.

2022-11-04T21:09:25+01:0004/11/2022|

HUBOL, HLS i KoHOM: Tražimo redovite sistematske preglede za liječnike sukladno Temeljnom kolektivnom ugovoru

SAMO ČETVRTINA ZDRAVSTVENIH USTANOVA REDOVITO ORGANIZIRA SISTEMATSKE PREGLEDE ZA LIJEČNIKE

 

Poslodavci u većini hrvatskih zdravstvenih ustanova godinama krše pravo liječnika na redoviti sistematski pregled na teret poslodavca koje im jamči Temeljni kolektivni ugovor. Naime, usprkos tom zajamčenom pravu sistematski pregled nikada nije organiziran u više od pola (55 %) zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj. Tek 40 anketiranih ustanova javnog zdravstvenog sustava je barem jednom organiziralo sistematski pregled za liječnike. Među tih 40  ustanova tek 25 % njih te preglede organizira sukladno Temeljnom kolektivnom ugovoru tj. redovito.
Rezultati su to istraživanja „Kako poslodavci u zdravstvu ispunjavaju obveze iz kolektivnog ugovora vezane uz sistematske preglede liječnika“, koje su u srpnju ove godine proveli Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine i Hrvatski liječnički sindikat. Naime, iako ovo pravo postoji u Temeljnom kolektivnom ugovoru za državne i javne službe, a dapače nedavno je iznos za preglede  povećan s 500 na 1.200 kuna, HUBOL, KoHOM i HLS upozoravaju da se radi o mrtvom slovu na papiru jer većina ustanova u praksi ne poštuje to pravo i ne organizira niti ne plaća sistematske preglede.

Liječničko zvanje s obzirom na visoku odgovornost prema ljudskom životu i zdravlju, ali i izloženost specifičnom stresu, spada u visoko stresne profesije. Produljeno radno vrijeme, smjenski i noćni rad, veliki broj prekovremenih sati, odgovornost pri donošenju odluka, kontakt s oboljelima i njihovim obiteljima i emocionalno iscrpljivanje liječnika utječu na njihovo zdravlje. Redovite zdravstvene kontrole kroz sistematske preglede iznimno su važne za prevenciju mnogih bolesti.

HUBOL, KoHOM i HLS će stoga svim zdravstvenim ustanovama uputiti podsjetnik na njihovu obvezu organizacije sistematskog pregleda za liječnike. One zdravstvene ustanove koje nikada nisu organizirale takav pregled tri liječničke organizacije će upozoriti da krše Temeljni kolektivni ugovor i zahtijevati da u sljedećih 6 mjeseci organiziraju sistematske preglede za liječnike i da se ta praksa nastavi i u budućnosti.

Istraživanje je također pokazalo da među liječnicima postoji visok interes za obavljanje sistematskih pregleda jer se, u ustanovama koje su ih do sada organizirale, na preglede odazivala većina zaposlenih liječnika. Anketa je također pokazala da bi u slučaju da zdravstvene ustanove organiziraju sistematski pregled, odazvali liječnici u skoro 90 % zdravstvenih ustanova (u 40 % ustanova interes  liječnika za sistematskim pregledom je iznimno velik, a u još 47 % postoji određeni interes).

Anketa je provedena u lipnju 2022. pozivom svim ustanovama javnog zdravstvenog sustava tj. pozvano je njih 169 da sudjeluju. Anketi se odazvalo 108 ustanova. Primatelji ankete bili su koordinatori HUBOL-a, KoHOM-a i povjerenici HLS-a. U bolničkom sustavu na anketu je odgovorio visok postotak bolnica (svi KBC-i, svi KB-i sve opće bolnice), kao i visok postotak domova zdravlja (76 %).

Pogledajte cijelu prezentaciju na linku: https://1drv.ms/p/s!Ar_H-dnWaN9thymgkj4OJjyYdtLJ?e=XFbNcg

 

2022-09-15T10:46:37+01:0012/09/2022|

Prosvjed liječnika 24. rujna

HUBOL u cijelosti podržava Inicijativu mladih liječnika Hrvatske koja, nezadovoljna postojećim stanjem u zdravstvu, organizira veliki prosvjed svih liječnika.

Pozivamo Vas da dođete na prosvjed koji će se održati u Zagrebu, u subotu 24. rujna u 11 sati i 55 minuta ispred Ministarstva zdravstva, Ksaver 200a.

HUBOL se kontinuirano zalaže i bori za rješavanje gorućih problema bolničkih liječnika i ovu inicijativu smatramo iznimno opravdanom te organizatori i njihovi zahtjevi imaju našu potpunu podršku. Cilj prosvjeda je pokrenuti sveobuhvatne i kvalitetne promjene u zdravstvu koje se mogu sažeti u 4 točke:

  • Zahtijevamo reformu zdravstvenog sustava
  • Zahtijevamo pregovarati za naša prava
  • Zahtijevamo reformu specijalističkog usavršavanja
  • Zahtijevamo izmjenu uredbe o koeficijentima u javnim službama.

Dođite na prosvjed i izborimo se za bolje zdravstvo i prava svih liječnika!

2022-09-05T15:02:45+01:0005/09/2022|

Tražimo povećanje koeficijenata za liječnike

Danas smo, s krovnim liječničkim organizacijama, Hrvatskom liječničkom komorom i Hrvatskim liječničkim sindikatom te s Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), a uz podršku Hrvatskog liječničkog zbora, na konferenciji za medije postavili Vladi Republike Hrvatske pet ključnih zahtjeva za poboljšanje radnopravnog statusa liječnika:

1. Reprezentativnost Hrvatskog liječničkog sindikata
2. Donošenje Zakona o radnopravnom statusu i plaćama liječnika ili strukovnog kolektivnog ugovora
3. Izjednačavanje koeficijenata novih, usmjerenih specijalista s užim specijalistima koji su specijalizirali prema ranijim pravilnicima
4. Podizanje koeficijenata specijalizanata za minimalno 10%
5. Izjednačavanje koeficijenata specijalista u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s bolničkim specijalistima

Nakon svega što smo mi liječnici doživjeli zadnjih godina, ovakvo ignoriranje svih zahtjeva liječnika od strane Vlade više ne možemo i ne želimo tolerirati. Naši problemi se godinama ne rješavaju, a Vlada i ministar Beroš ne vide ili ne žele vidjeti niti znati da nam zbog takvog njihovog stava mladi liječnici u najboljim radnim godinama bježe u inozemstvo, a stariji jedva čekaju prvi uvjet za prijevremenu mirovinu.

Pozdravili smo i podržavamo povećanje koeficijenata medicinskim sestrama i tehničarima i tražimo da se hitno riješe koeficijenti za navedene skupine liječnika.

Ponavljamo upozorenje Hrvatske liječničke komore s današnje konferencije za medije: Liječnici kontinuirano odlaze iz Hrvatske i to je konstantni problem za održivost hrvatskog zdravstva. U proteklih devet godina od ulaska u Europsku uniju 1.032 liječnika, prosječne dobi od 36 godina, otišli su iz Hrvatske. Od početka pandemije COVID-19 odlazak se smanjio, no znakovito je da je u ovoj godini broj izdanih potvrda potrebnih za odlazak ponovno dosegnuo onaj iz 2019.
Upravo mi, liječnici našim prekovremenim radom (cca 3 milijuna prekovremenih sati), našim odricanjima omogućavamo dostupnost i kvalitetu zdravstvenog sustava. Tijekom pandemije nismo otvarali pitanje rješavanja našeg statusa, smatrajući da je svima nama prioritet bio borba s virusom i liječenje sugrađana. Nismo tražili pljesak niti ovacije, ali tražimo od Vlade temeljno uvažavanje i partnerski odnos.

2022-07-18T20:02:05+01:0018/07/2022|

ČESTITKA ANDREJU PLENKOVIĆU I VILIJU BEROŠU

 

TRAŽIMO POVEĆANJE KOEFICIJENATA ZA LIJEČNIKE

Čestitamo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću na 569 liječnika koji su napustili Hrvatsku u pet i pol godina njegovog mandata, a ministru zdravstva Viliju Berošu također upućujemo čestitku na, ne manje uspješnih, 186 odlazaka liječnika u samo dvije i pol godine njegovog mandata. Ako znamo da na hrvatskim sveučilištima godišnje diplomira oko 500-tinjak novih liječnika, ne smijemo nikako propustiti priliku da vam obojici čestitamo na spektakularnom uspjehu kojim ste u šest i pol godina Europu opskrbili s cijelom jednom sveučilišnom generacijom liječnika. Rezultati nevidljive reforme zdravstva o kojoj obojica govorite, zaista su impresivni

Trend odlazaka se u posljednje dvije godine zbog COVID-19 nešto usporio, ali vidimo da će, ministre Beroš i premijeru Plenkoviću, vaše nečinjenje i rastuća inflacija koju ne prati povećanje plaća liječnika, ove trendove uskoro opet ubrzati.
Nažalost, moramo vas po ne znamo koji put ponovno podsjetiti, Premijeru i Ministre, da su liječnici temeljni nositelji  zdravstvenog sustava. Liječnička odgovornost  za zdravlje pacijenta je nemjerljiva i daleko najveća među svim profesijama u zdravstvu. Usprkos tome, već godinama ne rješavate goruće probleme s koeficijentima plaća pojedinih skupina liječnika. Ministre Beroš, koristimo ovu priliku da vas podsjetimo da Zakon o radnopravnom statusu liječnika u javnoj službi, poznatiji kao Zakon o plaćama liječnika, nedirnuto sniva, mirnim stoljetnim snom, u nekoj od ladica vašeg ministarstva, premda ste radnu skupinu za njegovu izradu osnovali još u studenome 2020.

Premijeru Plenkoviću i ministre Berošu, činjenica da niti jučer, kada ste po n-ti put mijenjali Vladinu uredbu  o koeficijentima kako bi priznali VSS medicinskim sestrama na rukovodećim položajima i radnim mjestima, niste našli za shodno izjednačiti koeficijente novih, usmjerenih specijalista s užim specijalistima koji su specijalizirali prema ranijim pravilnicima niti ste smatrali shodnim podići koeficijente najmlađim liječnicima, a koji su sramotno niski. Zahvaljujemo vam na zvučnoj pljusci koju ste opalili hrvatskim liječnicima. Jasno ste nam poručili koliko držite do našeg znanja, stručnosti i predanog rada. Takvo uvažavanje i poštovanje liječničkog posla, koje iskazujete godinama, ne može proći bez rezultata, a oni se između ostaloga, jasno očituju u broju liječnika koji odlaze iz Lijepe naše, kao i u snažnoj podršci koju vaša zdravstvena politika uživa među liječnicima.

Premijeru Plenkoviću, vama će zasigurno biti toplo oko europskog srca znajući da Vam Njemačka, Velika Britanija, Austrija, Švedska, Irska i Švicarska, čestitaju na izvozu vrsnih liječnika u njihovo zdravstvo. Prava europska politika: Europa prva, Hrvatska zadnja. Hrvatski građani, pak, kada se nažalost razbole, svakim su danom sve ushićeniji dostupnošću zdravstvene zaštite, koja je rezultat vaše predanosti ostvarivanju dostupnog i kvalitetnog zdravstva za sve.
Ministre Berošu, ostat ćete upamćeni kao ministar za čijeg mandata su mladi liječnici bez specijalizacije imali manji koeficijent od glavnih medicinskih sestara klinika ili zavoda, kao ministar pod čijim mandatom su liječnici usmjereni specijalisti, za isti posao, plaćeni manje nego liječnici uži specijalisti te kao ministar koji u dvije godine nije uspio iznjedriti niti službeni nacrt Zakona o radnopravnom statusu liječnika.
I na kraju, bez ironije i iskreno, čestitamo medicinskim sestrama na ostvarenju priznanja VSS  obrazovanja na rukovodećim radnim mjestima, što im je trebalo biti priznato i ranije.

2022-07-15T15:56:47+01:0015/07/2022|

TRAŽIMO MJESEČNE KOREKCIJE PLAĆA U ZDRAVSTVU SUKLADNO INFLACIJI

Hrvatska udruga bolničkih liječnika od hrvatske Vlade traži da zaposlenici u zdravstvu, poput zaposlenika Hrvatskih autocesta, dobiju mjesečne korekcije plaća sukladne rastu inflacije. Naime, mediji su objavili kako je u HAC-u sklopljen novi kolektivni ugovor koji garantira upravo mjesečne korekcije plaće sukladno inflaciji.

Temeljni kolektivni ugovor za zdravstvo definira povećanje plaća za 4 %, čime se Vlada intenzivno hvali zadnje vrijeme. Kada se gleda ta Vladina samohvala u medijima, na prvi pogled moglo bi im se zapljeskati jer su plaće liječnika porasle za 4 %. Zato se prvo moramo podsjetiti kolike su uopće plaće liječnika. Plaća specijalista sa 7-10 godina radnog staža na primjer iznosi 12,5 tisuća kuna, dok je, prema dostupnim podacima, isti liječnik u Sloveniji plaćen oko 20 tisuća kuna. Sva ta samohvala Vlade pada u vodu kada uzmemo u obzir da je inflacija u lipnju 2022. u odnosu na lipanj prošle godine iznosila 10,8 %. Svi građani ovo osjećaju svakodnevno jer su cijene hrane otišle u nebo, kao i cijene struje i benzina, a posljedično cijene drugih roba i usluga također rastu.

Stoga 4 % povećanja plaće liječnika ne pokriva čak niti stopu inflacije zabilježenu u lipnju. HUBOL smatra neprihvatljivim da povećanje plaće u zdravstvu iznosi samo 4 %, dok se s druge strane u nekim javnim poduzećima, poput HAC-a, plaće na mjesečnoj razini usklađuju s inflacijom. Maćehinski odnos države spram liječnika i svih ostalih zdravstvenih djelatnika direktna je poruka građanima da su njihovo zdravlje tj. javno zdravstvo koje liječi građane, ovoj vlasti i ovoj Vladi zadnja rupa na svirali. Ovakav odnos spram zdravstva i nositelja zdravstvenog sustava – liječnika, direktno vodi u oslabljivanje zdravstvene skrbi za građane, kao i u njezinu djelomičnu nedostupnost.

HUBOL smatra odnos Premijera i Vlade spram zdravstva i liječnika diskriminatornim. Ne umanjujući važnost bilo čijeg rada, HUBOL ne prihvaća podcjenjivanje zdravstva i traži za zdravstvene djelatnike isti oblik povećanja kao što su ga dobili zaposlenici HAC-a.

2022-07-05T14:26:26+01:0005/07/2022|
Go to Top