Nezadovoljstvo liječnika novim vremensko-kadrovskim normativima

Vremensko-kadrovski normativi (VKN), koje je u listopadu kao dio Plana i programa mjera  zdravstvene zaštite 2023. – 2026. donijelo Ministarstvo zdravstva, neće pozitivno utjecati na kvalitetu liječenja pacijenata, smatra Hrvatska udruga bolničkih liječnika.

Donošenje obvezujućih vremensko-kadrovskih normativa bio je jedan od četiri zahtjeva  istaknutih na velikom liječničkom prosvjedu ovoga proljeća. Osjećamo se izigranim jer Ministarstvo zdravstva nije poštovalo dogovoreno na sastanku s premijerom Plenkovićem i nije uključilo liječničke udruge u proces definiranja VKN-a.

„Tražili smo usklađivanje rada svih liječnika u javnom zdravstvenom sustavu s vremensko-kadrovskim normativima, za što je preduvjet bio donijeti obvezujuće normative. Glavni cilj nam je bio da kvalitetni normativi omoguće kvalitetno planiranje i osiguraju pacijentima i liječnicima odgovarajuće vrijeme za preglede, pretrage i zahvate.Na proljetnom sastanku s Plenkovićem dogovoreno je da se normativi donesu u suradnji s liječničkim organizacijama. Način na koji je postupilo Ministarstvo zdravstva, koje je pripremilo tekst normativa bez zakonski propisanog prethodnog mišljenja HLK-a i stručnih društava HLZ-a, bez obećane suradnje s liječničkim udrugama, je manipulativan. Bio je to prekratak proces u kojem su se neka stručna društva očitovala na već pripremljen dokument, a mnoga nisu, da bi zatim ministar Beroš proglasio VKN neobvezujućim. Sve to pokazuje odsustvo bilo kakve želje i namjere zdravstvene administracije da se sustav poboljša“ naglašava Ivana Šmit, predsjednica HUBOL-a.

Jasno je zašto se Ministarstvo požurilo napraviti ovakav dokument mimo dogovora s liječničkim organizacijama. Naime, da je VKN pripremljen sukladno uzusima medicinske struke i da su normativi postali obvezujući kao što liječnička struka traži, i pacijenti i liječnici bi dobili odgovarajuće vrijeme za preglede, pretrage i zahvate. Posljedica bi bila da bi se transparentno pokazalo koliko liječnika nedostaje u sustavu, a upravo je to ono što je Ministarstvo željelo izbjeći.  HUBOL je razočaran neaktivnošću mnogih stručnih liječničkih društava HLZ-a koja se uopće nisu očitovala o vremensko-kadrovskim normativima, premda je to upravo njihova odgovornost.

Novi VKN su lošiji od dosadašnjih, vremenski rasponi trajanja medicinskih postupaka su u većini slučajeva paušalno određeni bez stručnih kriterija, dokument i dalje ne sadrži normative za stacionarno liječenje. Na temelju ovakvog dokumenta učinkovito planiranje i analiza izvršenja u zdravstvenim ustanovama su nemogući.

Kvalitetni VKN trebali bi biti obavezni te primijenjeni u svakodnevnom radu liječnika. Prema prijedlogu HUBOL-a i drugih krovnih liječničkih organizacija VKN je trebao biti osnova za ugovaranje zdravstvenih usluga s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje jer sustavno praćenje ishoda i kvalitete liječenja u Hrvatskoj još uvijek ne postoje. Ovakav neujednačen dokument, koji nikoga na ništa ne obvezuje, neće doprinijeti kvalitetnijem zdravstvu za naše pacijente.