HUBOL o odluci Ustavnog suda o reprezentativnosti Hrvatskog liječničkog sindikata

Hrvatska udruga bolničkih liječnika izražava iznimno zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda o neprihvaćanju zahtjeva za pokretanjem postupka ocjene ustavnosti dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojom su liječnici konačno dobili pravo pregovaranja o svojem radno-pravnom statusu tj. kojima je Hrvatski liječnički sindikat dobio reprezentativnost.
„Sve liječničke krovne organizacije su bile jedinstvene u borbi za reprezentativnost Liječničkog sindikata i svi smo imali isti cilj: ukinuti dugogodišnju nepravdu i diskriminaciju liječnika zbog koje smo bili u situaciji da o nama, kao nositeljima zdravstvene skrbi, u kolektivnom pregovaranju pregovaraju i odlučuju druge struke. Ovo je velika pobjeda iza koje stoji zajedništvo svih liječnika i njihovih organizacija. Istim smjerom ćemo ove jeseni našu borbu nastaviti dalje. Za spas hrvatskog zdravstva, za naše pacijente i za zaštitu prava i interesa liječnika“  izjavila je Ivana Šmit, predsjednica HUBOL-a.

Liječnici i liječničke udruge uvijek su u njihovim aktivnostima usmjerenim na zaštitu njihovih prava podržavali sve ostale struke u javnom zdravstvu i nikada se nisu zalagali za diskriminaciju bilo koje skupine zaposlenika u zdravstvu. U HUBOL-u smatraju kako borba za svoja prava ne može uključivati zahtjeve za zakidanjem drugih u njihovim pravima te nanošenje štete drugoj skupini zaposlenika. Stoga, HUBOL zaključuje, stavovi i poruke koji dodatno razjedinjuju sindikalnu scenu i borbu za prava svih zaposlenika nisu dobri ni za radnike ni za hrvatsko društvo i zato nikad nisu bili način rada HUBOL-a. Bez obzira na to, HUBOL će i nadalje podržavati sve opravdane i utemeljene zahtjeve drugih zaposlenika u javnom zdravstvu.

 

Rješenje Ustavnog suda o neprihvaćanju prijedloga za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o dopuni Zakona o zdravstvenoj zaštiti (“Narodne novine” broj 119/22.) možete vidjeti ovdje: https://sljeme.usud.hr/Usud/Praksaw.nsf/C12570D30061CE54C12589DD00275DFE/%24FILE/U-I-626-2023.pdf