SAMO ČETVRTINA ZDRAVSTVENIH USTANOVA REDOVITO ORGANIZIRA SISTEMATSKE PREGLEDE ZA LIJEČNIKE

 

Poslodavci u većini hrvatskih zdravstvenih ustanova godinama krše pravo liječnika na redoviti sistematski pregled na teret poslodavca koje im jamči Temeljni kolektivni ugovor. Naime, usprkos tom zajamčenom pravu sistematski pregled nikada nije organiziran u više od pola (55 %) zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj. Tek 40 anketiranih ustanova javnog zdravstvenog sustava je barem jednom organiziralo sistematski pregled za liječnike. Među tih 40  ustanova tek 25 % njih te preglede organizira sukladno Temeljnom kolektivnom ugovoru tj. redovito.
Rezultati su to istraživanja „Kako poslodavci u zdravstvu ispunjavaju obveze iz kolektivnog ugovora vezane uz sistematske preglede liječnika“, koje su u srpnju ove godine proveli Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine i Hrvatski liječnički sindikat. Naime, iako ovo pravo postoji u Temeljnom kolektivnom ugovoru za državne i javne službe, a dapače nedavno je iznos za preglede  povećan s 500 na 1.200 kuna, HUBOL, KoHOM i HLS upozoravaju da se radi o mrtvom slovu na papiru jer većina ustanova u praksi ne poštuje to pravo i ne organizira niti ne plaća sistematske preglede.

Liječničko zvanje s obzirom na visoku odgovornost prema ljudskom životu i zdravlju, ali i izloženost specifičnom stresu, spada u visoko stresne profesije. Produljeno radno vrijeme, smjenski i noćni rad, veliki broj prekovremenih sati, odgovornost pri donošenju odluka, kontakt s oboljelima i njihovim obiteljima i emocionalno iscrpljivanje liječnika utječu na njihovo zdravlje. Redovite zdravstvene kontrole kroz sistematske preglede iznimno su važne za prevenciju mnogih bolesti.

HUBOL, KoHOM i HLS će stoga svim zdravstvenim ustanovama uputiti podsjetnik na njihovu obvezu organizacije sistematskog pregleda za liječnike. One zdravstvene ustanove koje nikada nisu organizirale takav pregled tri liječničke organizacije će upozoriti da krše Temeljni kolektivni ugovor i zahtijevati da u sljedećih 6 mjeseci organiziraju sistematske preglede za liječnike i da se ta praksa nastavi i u budućnosti.

Istraživanje je također pokazalo da među liječnicima postoji visok interes za obavljanje sistematskih pregleda jer se, u ustanovama koje su ih do sada organizirale, na preglede odazivala većina zaposlenih liječnika. Anketa je također pokazala da bi u slučaju da zdravstvene ustanove organiziraju sistematski pregled, odazvali liječnici u skoro 90 % zdravstvenih ustanova (u 40 % ustanova interes  liječnika za sistematskim pregledom je iznimno velik, a u još 47 % postoji određeni interes).

Anketa je provedena u lipnju 2022. pozivom svim ustanovama javnog zdravstvenog sustava tj. pozvano je njih 169 da sudjeluju. Anketi se odazvalo 108 ustanova. Primatelji ankete bili su koordinatori HUBOL-a, KoHOM-a i povjerenici HLS-a. U bolničkom sustavu na anketu je odgovorio visok postotak bolnica (svi KBC-i, svi KB-i sve opće bolnice), kao i visok postotak domova zdravlja (76 %).

Pogledajte cijelu prezentaciju na linku: https://1drv.ms/p/s!Ar_H-dnWaN9thymgkj4OJjyYdtLJ?e=XFbNcg