Danas smo, s krovnim liječničkim organizacijama, Hrvatskom liječničkom komorom i Hrvatskim liječničkim sindikatom te s Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), a uz podršku Hrvatskog liječničkog zbora, na konferenciji za medije postavili Vladi Republike Hrvatske pet ključnih zahtjeva za poboljšanje radnopravnog statusa liječnika:

1. Reprezentativnost Hrvatskog liječničkog sindikata
2. Donošenje Zakona o radnopravnom statusu i plaćama liječnika ili strukovnog kolektivnog ugovora
3. Izjednačavanje koeficijenata novih, usmjerenih specijalista s užim specijalistima koji su specijalizirali prema ranijim pravilnicima
4. Podizanje koeficijenata specijalizanata za minimalno 10%
5. Izjednačavanje koeficijenata specijalista u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s bolničkim specijalistima

Nakon svega što smo mi liječnici doživjeli zadnjih godina, ovakvo ignoriranje svih zahtjeva liječnika od strane Vlade više ne možemo i ne želimo tolerirati. Naši problemi se godinama ne rješavaju, a Vlada i ministar Beroš ne vide ili ne žele vidjeti niti znati da nam zbog takvog njihovog stava mladi liječnici u najboljim radnim godinama bježe u inozemstvo, a stariji jedva čekaju prvi uvjet za prijevremenu mirovinu.

Pozdravili smo i podržavamo povećanje koeficijenata medicinskim sestrama i tehničarima i tražimo da se hitno riješe koeficijenti za navedene skupine liječnika.

Ponavljamo upozorenje Hrvatske liječničke komore s današnje konferencije za medije: Liječnici kontinuirano odlaze iz Hrvatske i to je konstantni problem za održivost hrvatskog zdravstva. U proteklih devet godina od ulaska u Europsku uniju 1.032 liječnika, prosječne dobi od 36 godina, otišli su iz Hrvatske. Od početka pandemije COVID-19 odlazak se smanjio, no znakovito je da je u ovoj godini broj izdanih potvrda potrebnih za odlazak ponovno dosegnuo onaj iz 2019.
Upravo mi, liječnici našim prekovremenim radom (cca 3 milijuna prekovremenih sati), našim odricanjima omogućavamo dostupnost i kvalitetu zdravstvenog sustava. Tijekom pandemije nismo otvarali pitanje rješavanja našeg statusa, smatrajući da je svima nama prioritet bio borba s virusom i liječenje sugrađana. Nismo tražili pljesak niti ovacije, ali tražimo od Vlade temeljno uvažavanje i partnerski odnos.