TRAŽIMO POVEĆANJE KOEFICIJENATA ZA LIJEČNIKE

Čestitamo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću na 569 liječnika koji su napustili Hrvatsku u pet i pol godina njegovog mandata, a ministru zdravstva Viliju Berošu također upućujemo čestitku na, ne manje uspješnih, 186 odlazaka liječnika u samo dvije i pol godine njegovog mandata. Ako znamo da na hrvatskim sveučilištima godišnje diplomira oko 500-tinjak novih liječnika, ne smijemo nikako propustiti priliku da vam obojici čestitamo na spektakularnom uspjehu kojim ste u šest i pol godina Europu opskrbili s cijelom jednom sveučilišnom generacijom liječnika. Rezultati nevidljive reforme zdravstva o kojoj obojica govorite, zaista su impresivni

Trend odlazaka se u posljednje dvije godine zbog COVID-19 nešto usporio, ali vidimo da će, ministre Beroš i premijeru Plenkoviću, vaše nečinjenje i rastuća inflacija koju ne prati povećanje plaća liječnika, ove trendove uskoro opet ubrzati.
Nažalost, moramo vas po ne znamo koji put ponovno podsjetiti, Premijeru i Ministre, da su liječnici temeljni nositelji  zdravstvenog sustava. Liječnička odgovornost  za zdravlje pacijenta je nemjerljiva i daleko najveća među svim profesijama u zdravstvu. Usprkos tome, već godinama ne rješavate goruće probleme s koeficijentima plaća pojedinih skupina liječnika. Ministre Beroš, koristimo ovu priliku da vas podsjetimo da Zakon o radnopravnom statusu liječnika u javnoj službi, poznatiji kao Zakon o plaćama liječnika, nedirnuto sniva, mirnim stoljetnim snom, u nekoj od ladica vašeg ministarstva, premda ste radnu skupinu za njegovu izradu osnovali još u studenome 2020.

Premijeru Plenkoviću i ministre Berošu, činjenica da niti jučer, kada ste po n-ti put mijenjali Vladinu uredbu  o koeficijentima kako bi priznali VSS medicinskim sestrama na rukovodećim položajima i radnim mjestima, niste našli za shodno izjednačiti koeficijente novih, usmjerenih specijalista s užim specijalistima koji su specijalizirali prema ranijim pravilnicima niti ste smatrali shodnim podići koeficijente najmlađim liječnicima, a koji su sramotno niski. Zahvaljujemo vam na zvučnoj pljusci koju ste opalili hrvatskim liječnicima. Jasno ste nam poručili koliko držite do našeg znanja, stručnosti i predanog rada. Takvo uvažavanje i poštovanje liječničkog posla, koje iskazujete godinama, ne može proći bez rezultata, a oni se između ostaloga, jasno očituju u broju liječnika koji odlaze iz Lijepe naše, kao i u snažnoj podršci koju vaša zdravstvena politika uživa među liječnicima.

Premijeru Plenkoviću, vama će zasigurno biti toplo oko europskog srca znajući da Vam Njemačka, Velika Britanija, Austrija, Švedska, Irska i Švicarska, čestitaju na izvozu vrsnih liječnika u njihovo zdravstvo. Prava europska politika: Europa prva, Hrvatska zadnja. Hrvatski građani, pak, kada se nažalost razbole, svakim su danom sve ushićeniji dostupnošću zdravstvene zaštite, koja je rezultat vaše predanosti ostvarivanju dostupnog i kvalitetnog zdravstva za sve.
Ministre Berošu, ostat ćete upamćeni kao ministar za čijeg mandata su mladi liječnici bez specijalizacije imali manji koeficijent od glavnih medicinskih sestara klinika ili zavoda, kao ministar pod čijim mandatom su liječnici usmjereni specijalisti, za isti posao, plaćeni manje nego liječnici uži specijalisti te kao ministar koji u dvije godine nije uspio iznjedriti niti službeni nacrt Zakona o radnopravnom statusu liječnika.
I na kraju, bez ironije i iskreno, čestitamo medicinskim sestrama na ostvarenju priznanja VSS  obrazovanja na rukovodećim radnim mjestima, što im je trebalo biti priznato i ranije.