Hrvatska udruga bolničkih liječnika osuđuje svaku eventualnu nezakonitost i nehumanost u transplantacijskim postupcima u Hrvatskoj.
Hrvatska je razvila stručnu i humanu uspješnicu transplantacijskog programa koji je postao svjetski primjer vrhunskog znanja i stručnosti, ali i izvrstan primjer suradnje zdravstvenog osoblja s građanima u najranjivijim životnim okolnostima. Hrvatski transplantacijski program je ne samo jedan od najkvalitetnijih dijelova hrvatskog zdravstva nego je jedan od najboljih i najuspješnijih transplantacijskih programa u svijetu. Hrvatska je po broju ljudi koji su nakon moždane smrti darivali organe, kao i po broju transplantacija pojedinih solidnih organa na milijun stanovnika, godinama na vodećem mjestu u svijetu.
Kako bi se očuvala izvrsnost i reputacija hrvatskog transplantacijskog programa ključno je da se svi zdravstveni dionici transplantacijskog programa pridržavaju najviših etičkih normi. Presađivanja organa s nesrodnih donora zbog svoje prirode mora biti podvrgnuto dodatnom oprezu i detaljnom ispitivanju svih okolnosti i sumnji koje bi možda mogle ukazati na situaciju trgovine organima. “Svi liječnici u Hrvatskoj moraju se pridržavati najviših etičkih, moralnih i profesionalnih standarda pri obavljanju liječničke djelatnosti. Oko toga ne može biti pregovora, popusta niti iznimki, bez obzira o kojem liječniku se radilo” naglašava Ivana Šmit, predsjednica HUBOL-a.
Svaka zakonski i etično upitna odluka u transplantacijskim postupcima nije samo nedopustiva nego nanosi ogromnu štetu ugledu transplantacijskog programa u Hrvatskoj.
HUBOL stoga podržava odluke o dva slučaja transplantacija na KBC-u Zagreb koje su donijeli Ministarstvo zdravstva i Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore.