Doktorima je dosta zastrašivanja i linča

Duboko smo zabrinuti sustavnom difamacijom i pozivima na linč koje poduzetnik Nenad Bakić i skupina okupljena na njegovoj Facebook stranici provode protiv brojnih liječnika i znanstvenika koji su tijekom COVID pandemije bili uključeni u javnu komunikaciju i prenosili konsenzus struke i smjernice zdravstvenih ustanova pri kojima djeluju.

Huškanjem javnosti da je struka kriva da su epidemijske mjere oštetile građane RH, doveli su do atmosfere linča, ali i straha. Liječnici izbjegavaju davati izjave za medije o COVID-u, kako ne bi postali meta napada na osobnu čast i profesionalni ugled. Ako se stručnjaci moraju plašiti nastupa u javnosti, onda će medijski prostor prelaziti u ruke osoba koje ne razumiju medicinu, epidemiologiju, imunologiju ili virologiju i koje ne snose odgovornost za javno zdravstvo i rad s pacijentima.

U doba kriza javnosti trebaju kvalitetne smjernice zasnovane na najboljim dostupnim informacijama. Kao strukovna društva iz područja medicine i biomedicinskih znanosti možemo procijeniti kvalitetu informacija u javnom prostoru. Tim više smo zgroženi da osobe koje su konzistentno davale najkvalitetnije informacije  najjače napada osoba koja nije studirala medicinu niti neko srodno područje, ali se neutemeljeno predstavlja kao stručnjak za epidemiologiju i cjepiva za djecu.

Komunikacija Nenada Bakića je pogrešna i u formi i u sadržaju. U sadržaju, jer je manipulativno i selektivno prezentirao samo one podatke koji su odgovarali njegovim unaprijed formiranim zaključcima, a prešućivao one koji mu nisu išli u prilog. U formi, jer je stručnjake koji su prezentirali balansirane zaključke koji su se kosili s njegovim idejama napadao na vrlo osoban način, nazivao klaunovima, lažljivcima ili uhljebima te prezentirao kao krivce za negativne posljedice pandemije, čime je huškao javnost protiv istih. Nismo protiv javne polemike i razmjene ideja, ali huškanje i manipulacije nisu dio konstruktivne komunikacije.

U ime stotina naših članova, stojimo uz kolege koji su davali znanstveno utemeljene izjave, a  žrtve su ovih napada te pozdravljamo inicijativu Hrvatske liječničke komore da ih se zaštiti. Pozivamo sve one koji su do sada poklonili povjerenje Nenadu Bakiću da se od njega distanciraju, jer njegove aktivnosti škode povjerenju u struku, u javnozdravstvene institucije i u njihove djelatnike. Čineći tu štetu, gotovo nepopravljivo se narušava i dobrobit javnom zdravlju Republike Hrvatske te njen ustroj.

 

Hrvatsko epidemiološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora

Hrvatsko pedijatrijsko društvo Hrvatskog liječničkog zbora

Hrvatsko društvo za infektivne bolesti Hrvatskog liječničkog zbora

Hrvatsko društvo za školsku i sveučilišnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora

Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju Hrvatskog liječničkog zbora

Hrvatsko društvo za zdravstvenu ekologiju Hrvatskog liječničkog zbora

Hrvatska udruga bolničkih liječnika

Hrvatsko imunološko društvo

Hrvatsko društvo za kliničku farmakologiju i terapiju